26 февруари 2017

Материя Медика бележки (Хенри Алън)



Benzoic acid: Урина амонячна, със силна, крайно неприятна миризма, която прониква в цялата стая. Това е водещ симптом при нощно напикаване, старческа дизурия, раздразнен пикочен мехур, пясък в урината, увеличена простата и капеща урина. Диария с обилно изхождане, сивкаво или бяло, като мръсна сапунена пяна с крайно неприятна, силна, лютива миризма, като урината, вмирисваща цялата къща. Името на болестта няма голямо значение – ако тези характеристики присъстват, резултатът обикновено ще бъде бърз и удовлетворителен. Напоследък ние добихме направо неочаквани резултати в хроничен тонзилит от дясната страна от няколко дози Benzoic acid 200, като за пръв път го предписахме за такова състояние. Не трябва да бъде повтарян твърде често, ако искаме да имаме най-добрия резултат.

Nitric acid: Има тъмна, кафява, мътна урина, като утайката на ябълково вино в каца, и мирише силно като конска урина, но няма лютивия, проникващ характер на миризмата на Benzoic acid.

Sepia: Има мътна кървавочервена, тъмнокафява, силна, неприятно миришеща урина с бяла или червеникаво бяла утайка, която залепна толкова силно към тоалетната чиния, че може да бъде изчистена само с много голямо усилие. Мирисът е ужасен и човек иска веднага да го премахне от стаята.

Argentum nitricum: Деца, с постоянно желание за захар или бонбони. Неудържимо желание за сладки неща (захар), но диария може да се появи или да се влоши от тях.

Oxalic acid: Сладкото влошава болките в стомаха, но за разлика от Argentum рядко предизвиква диария. Д-р Дешер казва: „Децата толкова често се разболяват от ядене на бонбони, че това трябва по-често да се взима предвид, и аз не знам друго лекарство, което ще излекува със сигурност стомашните проблеми, влошили се след ядене на сладко“.

Ние сме го използвали години наред, когато след ядене на бонбони се появяват колики или крампи в стомаха, и сме потвърдили наблюдението на д-р Дешер.

Ipecacuanha: Има желание за сладко, за лакомства, и стомашни проблеми от трудно смилаема храна като сладолед, стафиди, торта, сладкиши, салати, плодове, но е почти винаги придружавано с повече или по-малко постоянно гадене и повдигане, което засяга стомаха.

Kali-carb., Lycopodium, Mag-mur., Sulphur и други имат желание за сладко, но ефектът, който се получава от тях, не е толкова забележителен.

Spigelia: Рак на дебелото черво (сигмата). Започнах да използвам Spigelia в един случай на рак на сигмата при една набита, плеторична дама с черна коса, червендалеста, и както изглеждаше в отлично здраве. Тя страдаше щастливо от умерена диария, и раковата маса така беше свила размера на червото, че нормално преминаване на фекалии не можеше да се случи с месеци, а жестоките болки през таза, прострелващи в гърба, бедрата и надолу по крайниците, не можеха да бъдат облекчени дори от повтарящи се дози морфин, който произвеждаше на свой ред притеснително гадене и безсъние. Воден от по-долу описаните симптоми – от наскоро проведено доказване от д-р Хойне, в януарския Advance Spigelia 200 отведнъж облекчи болките, и диарията, и за десет дни тя имаше нормално изхождане. След това болките отново започнаха да се връщат, когато Spigelia 1000 (1М) отново помогна. При тяхното връщане за втори път Spigelia 3000 (3М) позволи по-стабилно облекчение и за повече от три седмици тя беше спокойна и без никакви болки. Оттогава го използвах в два случая на нелечима болест с нетърпими болки в гърба, гръдния кош, таза и др., със задоволителни резултати.

Spigelia: Стомах и хранопровод. Жестока, стягаща болка в хранопровода, на две места – едното стеснение е на ок. 2,5–4 см. над сърдечния сфинктер, а другото около средата на хранопровода, където болката е постоянна и жестока, преминаваща към гърба точно под вътрешния ъгъл на дясната лопатка, влошаваща се от всеки опит да преглътне каквато и да е течна или твърда субстанция, както и от повръщане. Спастични свивания по цялата дължина на хранопровода, толкова жестоки, че за дни и нощи не може нито да почива, нито да спи без постоянна употреба на лед.

Остри, режещи болки минават напреки корема, ниско долу и отиват към гърба и долните крайници.

Жестоки болки сякаш ражда, идващи като пароксизми, постепенно увеличаващи се и рязко намаляващи с болка, предхождани от втрисане и влошаващи се от промяна на позата, правещи лицето и краката студени, а ръцете остават топли.

Натиск и болка в цялата област на таза, болките прострелват надолу по краката. Пареща горещина във вагината, с чувство на пълнота и натиск, влошава се като стои права. Топлина, болка и натиск в областта на матката, с нежелание да мърда.

Сп. Medical Advance, 1886.

Източник: Materia Medica Notes.

Хенри Клей Алън (1836–1909) е голям американски класически хомеопат.

Превод: Деян Пенчев